Znate li kako odabrati savršeno rosé vino?

“Rosé ili ružičasta vina često se smatraju sinonimom ženskog pića, ali možemo reći da u njemu podjednako uživaju i muškarci i žene. Lepršavo, elegantno, osvježavajuće… Puno je epiteta koji krase ovu vrstu vina, ali znate li kako odabrati savršeno rosé vino? Donosimo Vam nekoliko ključnih faktora koji će Vam pomoću pri kupnji roséa.”

1. Boja

Ova vrsta vina može se pronaći u gotovo svim nijansama ružičaste boje. Boja vina ovisi o vremenu u kojem mošt provede s pokožicama grožđa. Tako postoje vrste roséa kod kojih je to vrijeme vrlo kratko, primjerice samo 24 sata, te je zbog toga ono vrlo nježne nijanse ružičaste boje i vrlo lagano za piće.

2. Sorta i godište

Kada je u pitanju sorta roséa najbolje je odabrati onu sortu koja Vam je najdraža kod crnog vina. Rosé mora biti vrlo voćan i lagan što će Vam uvelike pomoći pri odabiru. Što se tiče godišta, kod ove vrste vina zasigurno vrijedi pravilo – mlađe je slađe! Rosé vino nemojte dugo čuvati nego uživajte u njemu dok je još “mlado”.

3. Okus

Kao što smo već spomenuli, rosé krase voćni tonovi koji često podsjećaju i na cvijet ruže. Vrste voća na koje podsjeća njegov okus su najčešće jagoda, malina i lubenica što je još jedan dokaz da savršeno osvježava u vrućim ljetnim večerima.

4. Cijena

Ružičasta vina jedna su od onih kod kojih ne vrijedi pravilo skuplje je bolje. Vrlo često se mogu kupiti po pristojnoj cijeni za vrlo visoku kvalitetu. Budući da za njih nije potrebna duga priprema u proizvodnji, odličan su izbor i kad je u pitanju zarada.

5. Proizvodnja

Nakon što ste kupili rosé vino prema našim savjetima, za vrijeme posluživanja će Vam biti drago pohvaliti se sa znanjem o načinu proizvodnje. Postoje dva načina. Prvi je da se crno grožđe prerađuje na način uobičajenim za bijelo vino – muljanje, cijeđenje, tiješnjenje te da mošt provrije odvojen od komine. Drugi način je miješanje crnog i bijelog vina. Uobičajeno je da se crna i bijela vina čuvaju u drvenim bačvama, ali rosé je najbolje čuvati u bačvama od nehrđajućeg čelika što pridonosi njegovom laganom i voćnom okusu.

Oznake:rose

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.