Upoznajte obiteljsko gospodarstvo San Mauro

Kad su prije više od stotinu godina njihovi pranonići u obiteljskim podrumima u istarskom mjestašcu San Mauro (Momjan) počeli proizvoditi vina cijenjena od Venecije do Bečkih dvora, nisu ni slutili da će njihovi nasljednici biti suočeni ne s bolestima koje haraju po vinogradima, ne s prirodnim nedaćama koje preko noći uništavaju višegodišnji trud u vinogradima, nego s nevidljivim neprijateljem zbog kojeg se zatvorio i paralizirao cijeli svijet.

“Dok čekaju goste, braća Patrik i Sergej Sinković šalju svoja vina: Plemenita vina momjanska čekaju vašu narudžbu!”

– Ma, ne zadugo – konstatirao je enolog Patrik Sinković, koji je zaslužan za stalnu i prepoznatljivu kvalitetu vina obiteljske vinarije San Mauro. – Pobijedit ćemo zajedno taj virus i nastaviti sa životom. Ne damo se, kao ni naše loze koje svojim dubokim korijenima vuku vlagu i minerale iz dubokih dijelova zemlje – nastavio je.

Naime, zemlja i mikroklima oko istarskog gradića Momjana, u čijoj je blizini San Mauro i njihova vinarija, daju posebna vina. Dapače, ovdje nastaju najmirisnija vina, predvođena muškatom momjanskim, prvim hrvatskim vinom koje je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dobilo zaštićenu oznaku izvornosti.

U znaku svinje

– A taman smo nedavno vrlo hrabro zakoračili u novi vizualni identitet, za koji je zaslužan Atomik studio. Danas San Mauro vina i likere krase moderne, urbane i stilizirane etikete s nesvakidašnjim motivom – svinjicama tartufarima.

Mnogi se čude našim odabirom zaštitnog znaka, a brat Patrik i ja smo otpočetka bili oduševljeni. Priča je počela prije 20 godina kad je otac kupio jednu meksičku svinjicu za tartufara. Na kraju je ona postala kućni ljubimac, šetala je po kući i vrtu i postala miljenik naših prijatelja i gostiju, pa smo po njoj postali prepoznatljivi. Stoga nam je i bilo logično da se nađe na etiketi naših vina – ispričao nam je nutricionist Sergej Sinković, koji je svoje znanje primijenio i kod vođenja ne samo vinarije nego i kompletnog obiteljskog gospodarstva.

Naime, obitelj Sinković, koja je 1656. dobila i plemenitašku titulu, osim vinarije vodi i seosko gospodarstvo Agroturizam San Mauro, na jednom od najviših brda sjeverozapadne Istre, na 350 metara nadmorske visine, samo 5 km od Buja. O domaćim specijalitetima njihove majke Dore Sinković, od autohtonih namirnica o kojima se u njihovu vrtu brine njen suprug Libero, većina koja ih je probala postala je ovisna i vraćala se nezaboravnim trenucima uživanja u hrani i piću.

Vino prijateljstva

Loze na brdima ispod Momjana rastu, počeli su se razvijati mladi grozdovi pod budnim okom Patrika i Sergeja, zazelenio se vrt obitelji Sinković iz kojeg će majka uskoro kuhati najfinija jela, a dotad barem djelić ove divote možete osjetiti narudžbom njihovih vina, naročito tri predstavnika sorte muškat momjanski: San Mauro Muškat momjanski suhi, San Mauro Muškat momjanski poluslatki i San Mauro Vino prijateljstva, koje se može definirati kao vino izborne berbe bobica.

Ovu vinsku poslasticu obitelj Sinković u svojoj vinariji San Mauro proizvodi u strogo limitiranim serijama u posebnim godinama, kad to dopuštaju klimatski uvjeti. Boce su napunjene i čekaju vaše narudžbe, pa uživajte u miomirisnim kapljicama dok se ne pruži prilika da se uvjerite i u ljepotu njihovog imanja i u ukusna jela koja nude.

Sunčana Barušić (2020). jutarnji.hr. URL na izvorni članak

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.