Što je Martinje te kada i zašto ga slavimo?

“Svi znamo da se u našoj tradiciji već dugi niz godina 11. studenog obilježava Martinje. Što se zapravo na taj dan obilježava i što taj dan znači za vinogradare, saznajte u nastavku.”
11. studeni rezerviran je za Martinje ili blagdan svetog Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara. Ova tradicija koja se održava već stoljećima zapravo je ceremonija krštenja vina, odnosno simbolički se mošt pretvara u mlado vino.
Ovaj blagdan najviše se slavi u kontinentalnoj Hrvatskoj s naglaskom na Zagorje. Na ovaj dan neizostavno je slavlje uz društvo, dobre kapljice vina i bogatu ponudu domaćih delicija, a u mjestima u kojima je sveti Martin zaštitnik tradicionalno se priređuju folklorne i glazbene zabave.
Sveti Martin slavi se u čast rimskog viteza iz pokrajine Savarije iz današnje Mađarske. Prema legendi, vitez je bio blag čovjek koji se zaredio i godinama djelovao u samostanu u Galiji te je izabran za biskupa Toursa. Proglašen je svetim 370. godine, a pokopan je 11. studenog 397. godine te se zbog toga na taj datum slavi njegov spomendan.
Nadamo se da će Vam ovi savjeti pomoći kada Vam se sljedeći put dogodi ovakva nezgoda. Do tada Vam predlažemo da si naručite crna vina iz naše ponude i budete oprezniji prilikom sljedećeg ispijanja. 😉
Oznake:crno vino

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.