Ostala Vam je otvorena boca vina? Evo kako je iskoristiti!

“Otvorili ste novu bocu vina, uživali u jednoj čaši i sada Vam otvorena boca već danima stoji u hladnjaku. Poznato? Imamo nekoliko prijedloga kako iskoristiti preostalo vino na kreativan i koristan način.”

1. Voćno-vinski preljev:

Od preostalog vina napravite preljev zajedno sa suhim voćem poput šljiva ili grožđica. Suho voće i nekoliko grančica majčine dušice stavite u staklenku i prelijte crnim vinom. Ovako pripremljeni preljev potrebno je držati u hladnjaku tjedan dana nakon čega izvadite majčinu dušicu i preljev je spreman za posluživanje uz Vaš omiljeni sladoled ili kolač.

2. Ledene vinske kockice:

Ulijte vino u kalupe za led te ga zamrznite. Ledene vinske kocke možete koristiti za kuhanje pri čemu će jedna kocka biti dovoljna zamjena za žlicu ili dvije vina.

3. Džem od vina:

Da, istina je, od vina se može napraviti i džem! Sve što Vam je potrebno su crno vino, šećer, klinčić, zvjezdasti anis i štapić cimeta. Sve sastojke potrebno je miješati na vatri dok se ne reduciraju. Nakon toga prebaciti sastojke u staklenku, pustiti da se ohladi te čuvati u hladnjaku do čak mjesec dana. Ovaj džem izvrsno se slaže sa sirom!

4. Vino kao ocat:

Bez obzira na vrstu vina, možete vrlo lako pripremiti domaći ocat. Ostavite otvorenu bocu vina na sobnoj temperaturi te će vino nakon nekoliko dana učiti sav posao – doći će do octenog vrenja. Ovako pripremljen ocat možete koristiti za dodatno aromatiziranje svojih salata i ostalih jela.

5. Vinska dezinfekcija:

Kuhinjske površine lako dezinficirajte uz bijelo vino. Predlažemo Vam da ga ulijete u bocu s raspršivačem te ga tako možete koristiti za čišćenje drvenih i staklenih površina.

Nadamo se da će Vam ovi savjeti pomoći u rješavanju preostale količine vina, a za ponovno uživanje slobodno otvorite novu bocu. Znate što ćete napraviti ako Vam što ostane! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.