Meksički intenzivni okusi i vino – kako ih upariti?

“Kada pomislimo na meksičku kuhinju mogli bismo se složiti da se strastveni duh Meksika savršeno preslikava na njihove tanjure. Posebnost ove kuhinje leži u kombiniranju mesa s mnoštvom povrća i grahorica te pikantnim umacima i začinima koji zajedno čine vizualno uzbudljivo šarenilo. No što kada ovako jedinstvenu hranu treba upariti s vinom? U nastavku Vam donosimo neke od glavnih smjernica za sparivanje meksičke hrane s vinima.”

Začini i umaci imaju prednost pred mesom

Opće nam je poznato da se crna vina slažu s crvenim mesom, a bijela vina s bijelim meso. Međutim, ovo pravilo se ne odnosi na meksičku hranu. Zbog svojih intenzivnih okusa važnije je upariti začine i umake s vinom nego samo meso.

Ako poslužujete meksičko jelo s crvenim umakom odaberite crno vino s niskim postotkom alkohola, bez obzira je li u tom jelu crveno meso ili riba. S druge strane, kada poslužujete jelo s laganijim citrusnim ili sirnim umakom odaberite slatko ili svijetlo bijelo vino.

Kada su u pitanju glavni začini meksičke kuhinje, svaki od njih slaže se uz određenu vrstu vina:

  • Rajčica, luk, češnjak – crvena vina
  • Chili – crvena vina, rosé
  • Korijander, avokado – bijela vina
  • Origano, timijan – crvena vina, rosé
  • Cimet, vanilija, kim, klinčić, kakao – pjenušava vina, bijela vina, crvena vina, rosé
  • Kukuruz – uglavnom je neutralan pa treba obratiti pažnju na ostale glavne sastojke uz njega

Začinjenost vs. postotak alkohola

Intenzivni okusi začinjene meksičke hrane predstavljaju izazov kada ih treba upariti s vinom. Naš savjet je sljedeći – držite se vina s niskim postotkom alkohola. Veći postotak alkohola pojačat će ljutinu hrane što svakako ne želimo. Zbog toga su najbolji izbor slatka i lagana vina poput rizlinga.

Kontrast za bogate okuse

Osim uobičajenih pikantnih crvenih umaka, neka meksička jela mogu sadržavati bogate bijele umake na bazi sira, kukuruza i ostalih punih okusa. U ovom slučaju važno je stvoriti kontrast između hrane i vina. Za bogate umake savršeno je suho, polusuho ili blago slatko bijelo vino s niskim udjelom alkohola.

Eksperimentiranja nikad dovoljno

Bez obzira na navedene smjernice i savjete, ne ustručavajte se sami poigrati s uparivanjem ovih okusa. Možda će baš Vaše nepce zadovoljiti potpuno drugačija kombinacija vina i poznatih meksičkih sastojaka. ¡Salud!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.