Meksički intenzivni okusi i vino – kako ih upariti?

“Kada pomislimo na meksičku kuhinju mogli bismo se složiti da se strastveni duh Meksika savršeno preslikava na njihove tanjure. Posebnost ove kuhinje leži u kombiniranju mesa s mnoštvom povrća i grahorica te pikantnim umacima i začinima koji zajedno čine vizualno uzbudljivo šarenilo. No što kada ovako jedinstvenu hranu treba upariti s vinom? U nastavku Vam donosimo neke od glavnih smjernica za sparivanje meksičke hrane s vinima.”

Začini i umaci imaju prednost pred mesom

Opće nam je poznato da se crna vina slažu s crvenim mesom, a bijela vina s bijelim meso. Međutim, ovo pravilo se ne odnosi na meksičku hranu. Zbog svojih intenzivnih okusa važnije je upariti začine i umake s vinom nego samo meso.

Ako poslužujete meksičko jelo s crvenim umakom odaberite crno vino s niskim postotkom alkohola, bez obzira je li u tom jelu crveno meso ili riba. S druge strane, kada poslužujete jelo s laganijim citrusnim ili sirnim umakom odaberite slatko ili svijetlo bijelo vino.

Kada su u pitanju glavni začini meksičke kuhinje, svaki od njih slaže se uz određenu vrstu vina:

  • Rajčica, luk, češnjak – crvena vina
  • Chili – crvena vina, rosé
  • Korijander, avokado – bijela vina
  • Origano, timijan – crvena vina, rosé
  • Cimet, vanilija, kim, klinčić, kakao – pjenušava vina, bijela vina, crvena vina, rosé
  • Kukuruz – uglavnom je neutralan pa treba obratiti pažnju na ostale glavne sastojke uz njega

Začinjenost vs. postotak alkohola

Intenzivni okusi začinjene meksičke hrane predstavljaju izazov kada ih treba upariti s vinom. Naš savjet je sljedeći – držite se vina s niskim postotkom alkohola. Veći postotak alkohola pojačat će ljutinu hrane što svakako ne želimo. Zbog toga su najbolji izbor slatka i lagana vina poput rizlinga.

Kontrast za bogate okuse

Osim uobičajenih pikantnih crvenih umaka, neka meksička jela mogu sadržavati bogate bijele umake na bazi sira, kukuruza i ostalih punih okusa. U ovom slučaju važno je stvoriti kontrast između hrane i vina. Za bogate umake savršeno je suho, polusuho ili blago slatko bijelo vino s niskim udjelom alkohola.

Eksperimentiranja nikad dovoljno

Bez obzira na navedene smjernice i savjete, ne ustručavajte se sami poigrati s uparivanjem ovih okusa. Možda će baš Vaše nepce zadovoljiti potpuno drugačija kombinacija vina i poznatih meksičkih sastojaka. ¡Salud!

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.