Kopi Luwak: Najskuplja kava na svijetu

najskuplja kava na svijetu, kava od mačje kakice, steam coffee, dolac.hr

Zadnjih nekoliko godina kava Kopi Luwak, iliti najskuplja kava na svijetu, pobudila je veliko zanimanje za svijet kave te je započela trend populariziranja novog pogleda na ovaj mirisni napitak. Kava danas sve češće nosi poseban status jednak onom vrhunske butelje vina ili ukusnog specijaliteta specifičnog za određenu svjetsku regiju. 

Međutim, što kada bismo vam rekli da je najskuplja kava na svijetu zapravo treća najskuplja kava na svijetu?

Ovaj podatak sigurno ne bi promijenio činjenicu da će vas ova zanimljiva kava zaokupi svojim okusom, mirisom i kvalitetom, ali i vrlo specifičnim procesom nastanka. 

kopi luwak, najskuplja kava na svijetu, dolac.hr

Kako nastaje najskuplja kava na svijetu?

Voće kave Kopi Luwak uzgaja se u Indoneziji, na području nastanjenom azijskim cibetkama. Ove male životinje, iz porodice mačaka, svakodnevno konzumiraju najzrelije slatko voće kave koje se zatim probavljaju. Samu košticu iz voća, odnosno zrno kave, cibetka ostavlja iza sebe izbacujući je kroz fekalije. Ljudi potom skupljaju ta zrna, peru ih i dalje obrađuju.  

Kakvog je okusa kava od mačje kakice?

Osim što je zanimljiv i vrlo pamtljiv, ovaj proces kavi daje specifičan okus koji se ne može postići drugačijim uzgojem, obradom ili prženjem. Za poseban okus kave Kopi Luwak zaslužni su posebni enzimi koje cibetka izlučuje tijekom probave.

kava od majče kakice, kopi luwak, najskuplja kava na svijetu, steam coffee

Oni razgrađuju bjelančevine i na taj se način rješavaju dijela gorčine i kofeina. Rezultat ovakvog procesa je kava blage gorčine, čokoladnih i orašastih nota s natruhama karamele.

Kopi Luwak najbolji je izbor za istinske ljubitelje arabice, a njezine plemenite note svakako trebate probati barem jednom u životu.  

Održiva proizvodnja kave

Novostečena popularnost Kopi Luwak potaknula je veliki broj njezinih proizvođače na smanjenje cijene finalnog proizvoda na štetu njegove kvalitete. Ovaj trend doveo je do sve veće pojave kaveznog uzgoja cibetki kao i velikog broja legalnih, ali i ilegalnih farmi za proizvodnju najskuplje kave na svijetu.

Kako bi se tome stalo na kraj, najveći ljubitelji i poznavaoci kave na tržište stavljaju kavu provjerenog porijekla. Jedni od njih su i bračni par koji stoji iza brenda Steam Coffee. Njihova najskuplja kava na svijetu dolazi iz takozvanog divljeg uzgoja.

Kako bi se spriječio kavezni uzgoj vlasnici plantaža zakupljuju određena područja na kojima cibetke žive slobodno, a kava raste u svojim prirodnim uvjetima.

Oni plaćaju radnike koji svakodnevno šeću zakupljenim plantažama i sakupljaju ono što cibetke ostave iza sebe. Ovakav način uzgoja i proizvodnje održiviji je i ne šteti ni biljci, ali ni samim životinjama koje se kreću i žive slobodno u svom prirodnom staništu.  

kava od mačje kakice, zrna kave, steam coffee

Kako pripremati najskuplju kavu na svijetu?

Zbog svoje visoke cijene i naglašene posebnosti, postavlja se pitanje i o samoj pripremi ove zanimljive kave. Kopi Luwak može se pripremati kao svaka druga kava. Međutim, ljubitelji i poznavaoci kave svakako će vam preporučiti malo drugačije načine njezine pripreme. Kako biste od ove posebne kave dobili najbolje okuse i note najbolje ju je pripremati metodom french pressa, kao filter kavu ili pak kao filter espresso.  

Vjerujemo da će vas samo jedna šalica Kopi Luwak otisnuti na vrlo zanimljivo putovanje, ali i pobuditi želju za istraživanjem ovog zanimljivog svijeta i kvalitetnih nota kave. Kao prvi korak, preporučujemo vam uživanje u Steam Coffee premium i specialty kavama koje možete naručiti ovdje.  

Podržite njihov predan rad i poklonite si kavu vrhunske kvalitete!  

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.