“Neke stvari se slažu tako savršeno da o njima razmišljamo u paru: keksi i mlijeko, kolači i kava, sir i vino. Ljubavna priča između sira i vina traje već stoljećima, a ako ste ikada vidjeli servirane različite vrste sira uz različita vina i niste znali od kuda krenuti, ovaj blog je za Vas!”
Osim što se na sljedećem druženju nećete izgubiti među svim mogućim opcijama, neka Vam ovaj tekst posluži i kao inspiracija za vlastitu sirnu i vinsku platu. U nastavku pročitajte kako upariti vino i sir i postanite glavni znalac o finoj hrani u društvu.
Tvrdi sir
Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana su na glasu kao najjednostavniji sirevi za uparivanje s vinom. Ti sirevi imaju orašaste note i snažan, oštar okus zbog čega se odlično slažu s crnim vinom kao što je cabernet sauvignon.
Meki sir
Meki sirevi variraju od polu-mekih sireva s korom kao što su brie i camembert, do potpuno mekih mazivih sireva. Zbog svoje teksture i često blažeg okusa, s mekim sirevima se najbolje slažu vina koja u sebi imaju voćne okuse. Možete odabrati voćno crno vino kao što je pinot noir ili čak puno slađi rosé.Kozji sir
Veza između kozjeg sira i sauvignon blanc bijelog vina je toliko čvrsta da se čini gotovo nepotrebno navoditi neko drugo vino koje možete poslužiti s kozjim sirom. Međutim, možete ga poslužiti i s nekim drugim citrusnim vinom kao što je pinot grigio ili suhi rizling, a ako se radi o ljetnom pikniku, poslužite ga uz svježi i suhi rosé.
Kako biste dobili najbolje od ove delikatesne kombinacije, odaberite samo kvalitetne sastojke. Naručite vrhunska domaća vina direktno od proizvođača putem dolac.hr!