Klasična ljubavna priča: kako upariti vino i sir

“Neke stvari se slažu tako savršeno da o njima razmišljamo u paru: keksi i mlijeko, kolači i kava, sir i vino. Ljubavna priča između sira i vina traje već stoljećima, a ako ste ikada vidjeli servirane različite vrste sira uz različita vina i niste znali od kuda krenuti, ovaj blog je za Vas!”

Osim što se na sljedećem druženju nećete izgubiti među svim mogućim opcijama, neka Vam ovaj tekst posluži i kao inspiracija za vlastitu sirnu i vinsku platu. U nastavku pročitajte kako upariti vino i sir i postanite glavni znalac o finoj hrani u društvu.

 

Tvrdi sir

Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana su na glasu kao najjednostavniji sirevi za uparivanje s vinom. Ti sirevi imaju orašaste note i snažan, oštar okus zbog čega se odlično slažu s crnim vinom kao što je cabernet sauvignon.

Meki sir

Meki sirevi variraju od polu-mekih sireva s korom kao što su brie i camembert, do potpuno mekih mazivih sireva. Zbog svoje teksture i često blažeg okusa, s mekim sirevima se najbolje slažu vina koja u sebi imaju voćne okuse. Možete odabrati voćno crno vino kao što je pinot noir ili čak puno slađi rosé.

Kozji sir

Veza između kozjeg sira i sauvignon blanc bijelog vina je toliko čvrsta da se čini gotovo nepotrebno navoditi neko drugo vino koje možete poslužiti s kozjim sirom. Međutim, možete ga poslužiti i s nekim drugim citrusnim vinom kao što je pinot grigio ili suhi rizling, a ako se radi o ljetnom pikniku, poslužite ga uz svježi i suhi rosé.

Kako biste dobili najbolje od ove delikatesne kombinacije, odaberite samo kvalitetne sastojke. Naručite vrhunska domaća vina direktno od proizvođača putem dolac.hr!

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.