Ispravno kušanje vina

“Svi smo vidjeli, uglavnom u raznim filmovima, scenu gdje osoba natoči vino u čaši pa ne ispije odmah, nego prvo pomiriši, promućka u ustima i na kraju možda čak i ispljune. Ti čudni rituali prije samog uživanja u vinu nisu tu da nas šokiraju ili zbune, nego zaista doprinose cjelokupnom iskustvu guštanja u finoj kapljici. Dobro vino će zaokupiti skoro sva Vaša osjetila, stoga je za istinski dojam potrebno i iskoristiti sve mogućnosti koje nam vino pruža.” U nastavku donosimo osnovne korake za ispravno kušanje vina.

1. Boja

Prvi korak je procjena izgleda vina odnosno njegove boje. To je najbolje učiniti koristeći bijelu pozadinu, kao što je bijeli zid ili bijeli stolnjak. Kod boje vina je najvažnije da je čista i prozirna, a ne mutna i nejasna.

2. Miris

Čašu koju ste napunili do trećine uhvatite za stalak i kružite njome kako bi se vino promiješalo, a mirisi oslobodili. Slobodno zaronite nosom u čašu kako bi vas obuzele sve arome. Ne morate se fokusirati na detektiranje mirisa koje osjetite ako u tome niste iskusni, samo se prepustite doživljaju.

3. Okus

Na koncu je vrijeme za testiranje okusa vina, ali ne direktnim ispijanjem. Uzmite gutljaj vina, ne preveliki, i nemojte ga progutati. Promućkajte ga u ustima tako da dotakne sve okusne pupoljke i prije nego što ga progutate ili ispljunete uvucite još malo zraka kroz usta. Time ćete još malo pojačati arome i dobiti potpuni dojam.

Nakon što ste progutali ili ispljunuli vino, obratite pozornost na trajnost okusa koji ostaje u ustima. Što je okus dugotrajniji, vino je kvalitetnije, a za zaokruženu sliku još jednom prođite sva osjetila te razmislite o složnosti boje, mirisa i okusa.

Posluživanje vina pri određenoj temperaturi i u određenoj čaši također igra svoju ulogu, ali za kućne zabave smo sigurni da ćete uz ove male korake upotpuniti svoje uživanje u vinu. Naruči kvalitetno domaće vino putem dolac.hr i na njemu isprobaj svoje nove vještine kušanja!

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.