Gdje i kako čuvati vino?

“Jeste li jedni od onih koji vole piti dobra vina, ali uvijek imaju nekoliko boca viška i ne znaju gdje će s njima? Za pravilno čuvanje vina vam ne trebaju vinski podrumi niti profesionalno skladište. Svoja vina možete pravilno čuvati i na druge načine do trenutka kada će ona biti spremna na otvaranje i kušanje. Donosimo vam nekoliko savjeta za čuvanje vina.”

1. Vino i temperatura:

Vino ne voli toplinu iz razloga što veće temperature potiču brže starenje vina i ono gubi svoju svježinu i arome. Najbolji enolozi tvrde da je idealna temperatura za čuvanje bijelog vina 9-12 ° C, a crvenog 15-17 ° C.

Kao što vino ne voli toplinu, jednako tako ne voli ni preniske temperature i smrzavanje. Odlučite li se za čuvanje vina u hladnjaku, ta temperatura će biti preniska za njega. Temperature u hladnjaku mogu isušiti plutene čepove na bocama te mogu smrznuti vino pri čemu može doći i do izbacivanja čepa. Rezultat svega nažalost je uništeno vino.

2. Vino i svjetlost

“Čuvati na suhom i mračnom mjestu” najčešći je natpis koji možete vidjeti na prehrambenim proizvodima. Isto se odnosi i na vino. Razlog tomu je što ultraljubičasto zraženje može utjecati na starenje vina čime se uništava njegov okus. Iz istog razloga se vino pakira u boce s tamnim staklom.

3. Vino i vlažnost

Najpovoljnija vlažnost zraka za čuvanje vina je od 65 do 70%. Takva razina vlage drži čep dovoljno vlažnim što sprječava prodiranje kisika u vino. Ako pak ne osiguramo dovoljnu količinu vlage čep se može osušiti i dopustiti kisiku da dođe do vina pri čemu dolazi do oksidacije vina. Iz istog razloga je najpogodnije držati boce vina vodoravno jer tako vino vlaži samo čep.

Dakle, vino možete čuvati u bilo kojoj prostoriji u svome domu, osim u onima gdje je često vlažnije i toplije. Sve što trebate osigurati vinu je mali ormarić i uvjete koje smo vam prethodno savjetovali.

Ako ste jedni od onih koji često kupuju i konzumiraju vino onda je prava stvar za vas – hladnjak za vino. Na njemu možete podesiti temperaturu koju želite i vaše vino će biti savršeno kada ga otvorite!

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.