Erba Luigia: Upoznajte jedinstvenu istrasku rakiju obitelji Sinković

“Ovo smo ljeto posebno zainteresirani za isprobavanje nečeg novog i zanimljivog, pa smo tom prilikom za Vas (ali i za sebe) pronašli savršeni ljetni aperitiv. Riječ je o istarskoj citrusnoj rakiji, a ako i Vas zanima zašto je tako posebna, čitajte dalje! “

Luigia, citronovac, limunovac. Koje god ime odaberete nećete pogriješiti. Ova biljka s bezbroj terapijskih lica zaslužna je za liker koji neodoljivo mami svojim citrusnim mirisom. Ime je dobila prema Mariji Luisi, ženi Karla IV., nakon što je u 17. stoljeću donesena iz Južne Amerike u Europu.

Doslovni prijevod imena citronovac upravo je „miris limuna“ što ne čudi s obzirom na to da miris njezinih listova neodoljivo podsjeća na limunsku travu i matičnjak. Nekoć se ova biljka koristila za izradu parfema za koji se vjerovalo da može stvoriti pravu malu ljubavnu čaroliju.

Erba i sva njena terapijska lica

Od listova ove grmolike biljke mogu se pripravljati infuzije, esencijalna ulja, ali i ukusne biljne rakije i likeri. Poznata je po svom opuštajućem efektu i sedativnom učinku. Osim toga jaki je antiseptik i insekticid. Uživa u velikim količinama vode i jarkom toplom suncu. Stoga ne čudi kako se Istra pokazala kao pravi mali raj za njezin razvoj i rast. Kada kažemo Istra, posebno mislimo na malo istarsko mjestašce Momjan u kojem se smjestilo zanimljivo imanje San Mauro.


Na mjestu gdje se spajaju planinski zrak i toplo sunce nastala je i vinska priča duga više od 100 godina. Vođeni pažnjom, ljubavlju, ali i velikim poštovanjem prema onome što rade, stvaraju visokokvalitetna vina i likere koji zaluđuju srca i nepca. U bogatoj ponudi obitelji Sinković tako možemo pronaći i savršeni ljetni aperitiv, liker Erba Luigia.

Erba Luigia na San Mauro način

Samu biljku, Sergej Sinković, opisuje kao ukrasno bilje koje tradicionalno raste oko istarskih kuća pa tako i one njegova djeda gdje je prvi put došao u doticaj s njom. Nekoć su je ljudi uzgajali prvenstveno kako bi se njome štitili od komaraca budući da njezin miris, baš poput citronele, podsjeća na limun koji ih odbija.

Može se uzgajati kao ukrasna biljka, poput ružmarina ili lavande. Bitno ju je obrezivati i uređivati tako da sunce dopire do svih njezinih listova ravnomjernu. U protivnom vanjski će se listovi grma osušiti dok će unutrašnjost ostati neosunčana. Erbini listovi spremni su za branje polovicom travnja, svibnja ili lipnja, a njezina se najplodnija faza računa od sredine travnja pa sve do prve jače vrućine, najčešće u lipnju.

“Mogu ja proizvesti šljivovicu, ali ona nikada neće biti ta, uvijek će postojati bolja.

Ali zato Erba, Erba će biti najbolja!”

Nakon branja, lišće se pere i stavlja u jaku rakiju kako bi nastao koncentrat koji će kasnije služiti kao baza za izradu likera. Nakon što su listovi odležali točno određeno vrijeme u rakiji, dobiveni se macerat razrjeđuje vodom te mu se dodaje šećer.

Potom kreće proces sljubljivanja svih sastojaka i regulacija alkohola. Rezultat je liker koji mirisnim notama podsjeća na limetu i limunovo lišće te se one ravnomjerno izmjenjuju s vrlo naglašenim citrusnim elementom. Sve to ostavlja dojam kao da ispijate samo ljeta iz čaše.

Erba, sinonim za istarsko ljeto (u čaši)

Kako i za sve, tako i za Erbu postoji više receptura, međutim ono što ovu Erbu razlikuje od drugih upravo je njena lakoća i svježina. Uobičajeno se radi kao liker s visokim postotkom alkohola (38-40%) dok je Erba San Mauro napravljena više kao suha rakija u kojoj alkohol ne prelazi 32%. Ideja je bila, govori Sinković, stvoriti pravu citrusnu rakiju u kojoj je postignut balans svih sastojaka i koja će prizivati ljeto.

I kako kaže, nisu izmislili ništa novo, već su je samo prilagodili sebi. Nakon nebrojenih pročitanih knjiga stvorili su recept razrađen do najsitnijih detalja. Osim toga, mala se posebnost krije i u činjenici da sve svoje proizvode prije puštanja u prodaju testiraju, usavršavaju i mijenjaju kako bi krajnji rezultat bio vrhunske kvalitete.

Sinkovići gotovo uvijek naglašavaju kako ih pokreću upravo ljudi za koje stvaraju, njihova razmišljanja, ali i trendovi koje upravo oni kao korisnici stvaraju. U tom duhu, primijetili su i novo probuđeno, ali veliko zanimanje za ovaj posebni liker. Jer nije to ni limunovac ni limončelo (za kojeg ga najčešće zamjenjuju) već poseban istarski aperitiv.

“Razgovori s gostima, slušanje njihovih mišljenja i uvažavanje njihovih komentara možda je najvažnija tajna njihovog savršeno razrađenog recepta.”

Preporučuju ga servirati rashlađenog i bez leda kako voda ne bi razvodnila njegov bogati okus. S obzirom na to da se može svrstati u suhe rakije, Erbine svježe citrusne note mogu poslužiti kao baza za izradu koktela. Najčešće se miješa s vinima ili drugim žestokim pićima, a ako pitate braću Sinković najbolje ju je poslužiti u kombinaciji s pjenušavim vinom i đumbirom. Ovom ukusnom koktelu možete dodati i malu limunovu koricu te se svakako pobrinite da imate spremne zalihe.

Podržite njihov predan rad i naručite vrhunsku, Erbu Luigiu na kućnu adresu – stiže direktno iz podruma obitelji Sinković!

Dolac.hr

all author posts

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.