Berba u vinogradima Prelac

“Naši vinogradari se cijele godine strpljivo i marljivo brinu o svojim trsovima i vinogradima kako bismo uživali u kvalitetnoj kapljici. Taj trud svoj vrhunac dobiva u rujnu, mjesecu obilježenom berbama.”

To je živahno vrijeme za Istru, posebice za Momjan, malo mjesto puno vrhunskih vinogradara. Iz Momjana dolaze i Vina Prelac, a Denis Prelac nam je otkrio kako cijeli proces berbe izgleda u njihovim vinogradima.

Prije nego se ljudi okupe i pohrle u vinograd, potrebno je napraviti temeljitu pripremu koja kreće iz podruma vinarije. Tek nakon cjelokupnog servisa, čišćenja i dezinficiranja opreme koja će se koristiti u proizvodnji vina, priprema se seli u sami vinograd: „Naravno, vodi se računa i o samom vinogradu i o stanju grožđa. Prati se razina šećera i razina kiseline u grožđu.

Na taj način se zapravo određuje trenutak same berbe. Dva tjedna prije same berbe se kreće s mjerenjima šećera i kiseline i onda se određuje pravi datum berbe“, ispričao nam je Denis.

Vinograd-Prelac-berba

“Ručno obavljamo berbu jer stroj još uvijek ne može zamijeniti ljudske ruke”

S obzirom da je upravo grožđe to koje određuje datum početka berbe, ne iznenađuje činjenica da je svaka berba zapravo drugačija. U Prelac vinogradima u berbi sudjeluje između 20 i 40 osoba: šestero zaduženih za rad u podrumu, a u samom vinogradu ih bude između 15 i 30.

Berba u prosjeku traje 15-20 dana, s time da se ne bere baš svakoga dana. I premda je svaki dan praktički drugačiji jer ovisi o vanjskim uvjetima, uvijek se započinje rano ujutro kako bi grožđe u podrum dospjelo na što nižoj temperaturi: „Što se tiče same berbe, kreće se iz podruma tako da traktorist rasporedi kašete u koje će se brati grožđe. Nakon toga se ljudi rasporede u redove u vinogradu i kreće se u berbu.

To radimo u jutarnjim satima kako temperatura grožđa ne bi bila previsoka kada stigne u podrum. I dalje ovisi o danu; ako je dan topliji, berba traje dok temperatura nije još tako visoka, a kada je kao ove godine relativno dobra temperatura, onda možemo produžiti berbu do 4-5 sati popodne“, objašnjava Denis.

Kada se radi o dilemi između stroja i čovjeka, za posao berbe Denis tvrdi da je ljudski faktor ipak važan za kvalitetno vino: „Mi inače ručno obavljamo berbu jer mislimo da stroj još uvijek ne može zamijeniti ljudske ruke i time dobivamo kvalitetan proizvod na kraju.“

Prelac-vinograd-berba

Nakon berbe, valja osigurati kvalitetu proizvoda, odnosno pobrinuti se da ubrano grožđe rezultira kvalitetnim vinom. Ključ je, kaže Denis, u opremi i temperaturi: „Veliki utjecaj ima oprema koju posjedujete u podrumu: oprema za hlađenje mošta i hlađenje grožđa.

Kad se grožđe ili mošt hlade na pravilan način, održavaju se arome koje su bitne za kvalitetu vina. Mi radimo kontroliranu fermentaciju što znači da hladimo mošt i održavamo ga na određenoj temperaturi, što nam opet na kraju daje kvalitetnije vino.“

Od prvog dana pripreme za berbu do butelje na stolu može proći nekoliko mjeseci, ako se radi o bijelom vinu, do nekoliko godina za crno vino. Vrijeme buteljiranja ovisi o sorti grožđa, ali isto tako i o godini, jer je svaka berba različita.

Berba-u-Prelac-vinogradima

Ono što ostaje nakon berbe jest – fešta! Svaku uspješnu berbu valja proslaviti, a kako drugačije nego kvalitetnim vinom iz vinarije Prelac. Podržite njihov predan rad i naručite vrhunsko, domaće vino na kućnu adresu – stiže direktno iz podruma vinarije!

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.