“Naši vinogradari se cijele godine strpljivo i marljivo brinu o svojim trsovima i vinogradima kako bismo uživali u kvalitetnoj kapljici. Taj trud svoj vrhunac dobiva u rujnu, mjesecu obilježenom berbama.”
To je živahno vrijeme za Istru, posebice za Momjan, malo mjesto puno vrhunskih vinogradara. Iz Momjana dolaze i Vina Prelac, a Denis Prelac nam je otkrio kako cijeli proces berbe izgleda u njihovim vinogradima.
Prije nego se ljudi okupe i pohrle u vinograd, potrebno je napraviti temeljitu pripremu koja kreće iz podruma vinarije. Tek nakon cjelokupnog servisa, čišćenja i dezinficiranja opreme koja će se koristiti u proizvodnji vina, priprema se seli u sami vinograd: „Naravno, vodi se računa i o samom vinogradu i o stanju grožđa. Prati se razina šećera i razina kiseline u grožđu.
Na taj način se zapravo određuje trenutak same berbe. Dva tjedna prije same berbe se kreće s mjerenjima šećera i kiseline i onda se određuje pravi datum berbe“, ispričao nam je Denis.

“Ručno obavljamo berbu jer stroj još uvijek ne može zamijeniti ljudske ruke”
S obzirom da je upravo grožđe to koje određuje datum početka berbe, ne iznenađuje činjenica da je svaka berba zapravo drugačija. U Prelac vinogradima u berbi sudjeluje između 20 i 40 osoba: šestero zaduženih za rad u podrumu, a u samom vinogradu ih bude između 15 i 30.
Berba u prosjeku traje 15-20 dana, s time da se ne bere baš svakoga dana. I premda je svaki dan praktički drugačiji jer ovisi o vanjskim uvjetima, uvijek se započinje rano ujutro kako bi grožđe u podrum dospjelo na što nižoj temperaturi: „Što se tiče same berbe, kreće se iz podruma tako da traktorist rasporedi kašete u koje će se brati grožđe. Nakon toga se ljudi rasporede u redove u vinogradu i kreće se u berbu.
To radimo u jutarnjim satima kako temperatura grožđa ne bi bila previsoka kada stigne u podrum. I dalje ovisi o danu; ako je dan topliji, berba traje dok temperatura nije još tako visoka, a kada je kao ove godine relativno dobra temperatura, onda možemo produžiti berbu do 4-5 sati popodne“, objašnjava Denis.
Kada se radi o dilemi između stroja i čovjeka, za posao berbe Denis tvrdi da je ljudski faktor ipak važan za kvalitetno vino: „Mi inače ručno obavljamo berbu jer mislimo da stroj još uvijek ne može zamijeniti ljudske ruke i time dobivamo kvalitetan proizvod na kraju.“

Nakon berbe, valja osigurati kvalitetu proizvoda, odnosno pobrinuti se da ubrano grožđe rezultira kvalitetnim vinom. Ključ je, kaže Denis, u opremi i temperaturi: „Veliki utjecaj ima oprema koju posjedujete u podrumu: oprema za hlađenje mošta i hlađenje grožđa.
Kad se grožđe ili mošt hlade na pravilan način, održavaju se arome koje su bitne za kvalitetu vina. Mi radimo kontroliranu fermentaciju što znači da hladimo mošt i održavamo ga na određenoj temperaturi, što nam opet na kraju daje kvalitetnije vino.“
Od prvog dana pripreme za berbu do butelje na stolu može proći nekoliko mjeseci, ako se radi o bijelom vinu, do nekoliko godina za crno vino. Vrijeme buteljiranja ovisi o sorti grožđa, ali isto tako i o godini, jer je svaka berba različita.

Ono što ostaje nakon berbe jest – fešta! Svaku uspješnu berbu valja proslaviti, a kako drugačije nego kvalitetnim vinom iz vinarije Prelac. Podržite njihov predan rad i naručite vrhunsko, domaće vino na kućnu adresu – stiže direktno iz podruma vinarije!