Berba grožđa – kruna marljivosti vinogradara

“Ranojutarnje buđenje, posao, umor, ali ujedno i radost, druženje s dragim ljudima te puno dobrog jela… u dvije riječi – berba grožđa. Ovaj savršen spoj napora i veselja svake godine je zanimljiv i odraslima i djeci. No znate li što vinari rade prije same berbe? Saznajte u nastavku.”

1. Čišćenje i priprema podrumskih prostorija:

Podrum u kojem se grožđe prerađuje, mošt vrije i prostorija za njegu vina mora se držati u besprijekornoj čistoći. Neposredno prije berbe podrumi se temeljito čiste te je potrebno okrečiti zidove. Moderne vinarije posjeduju podrume s keramičkim pločicama pa se pranje, čišćenje i dezinfekcija lakše obavljaju. Prilikom dezinfekcije podruma potrebno je zaštititi i željezne dijelove preše i željezne obruče na bačvama od korozije – pokriti ih novinskim papirom ili plastičnom folijom. Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum se još dezinficira paljenjem sumpornih traka te se nakon 7-8 sati on provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice.

2. Utvrđivanje zrelosti grožđa:

Berba grožđa se obavlja kada grožđe dostigne svoju tehnološku zrelost što podrazumijeva najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina. Postoje tri metode utvrđivanja zrelosti grožđa:

  • organoleptička
  • fizička
  • kemijska

Organoleptička metoda odnosi se na vanjski izgled i ukus grožđa. Neki od pokazatelja su lakše odvajanje bobica od peteljke, tamno smeđa boja sjemenki, prozirna pokožica bijelih sorti.

Fizička metoda služi za određivanje šećera u grožđu. Za ovu metodu se uglavnom upotrebljavaju širomjeri i refraktometri. Refraktometrom se u vinogradu određuje postotak sadržaja šećera, a širomjerom se mjeri gustoća grožđanog soka (šire).

Kemijska metoda služi za određivanje količine šećera i kiselina u grožđanom soku pomoću kemijskih postupaka te su za njega potrebni laboratorijski uvjeti.

3. Posebna pažnja obraća se na klimatske uvjete:

Berbe grožđa najbolje je obavljati po suhom vremenu i bez visokih temperatura. S berbom se počinje rano ujutro kada prestane rosa. Ako temperatura poraste, berba se prekida i nastavlja se poslijepodne kada uvjeti ponovno budu povoljni. Nakon berbe ne smije se predugo čekati s preradom, optimalno je od 2 do 4 sata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.