Berba grožđa – kruna marljivosti vinogradara

“Ranojutarnje buđenje, posao, umor, ali ujedno i radost, druženje s dragim ljudima te puno dobrog jela… u dvije riječi – berba grožđa. Ovaj savršen spoj napora i veselja svake godine je zanimljiv i odraslima i djeci. No znate li što vinari rade prije same berbe? Saznajte u nastavku.”

1. Čišćenje i priprema podrumskih prostorija:

Podrum u kojem se grožđe prerađuje, mošt vrije i prostorija za njegu vina mora se držati u besprijekornoj čistoći. Neposredno prije berbe podrumi se temeljito čiste te je potrebno okrečiti zidove. Moderne vinarije posjeduju podrume s keramičkim pločicama pa se pranje, čišćenje i dezinfekcija lakše obavljaju. Prilikom dezinfekcije podruma potrebno je zaštititi i željezne dijelove preše i željezne obruče na bačvama od korozije – pokriti ih novinskim papirom ili plastičnom folijom. Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum se još dezinficira paljenjem sumpornih traka te se nakon 7-8 sati on provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice.

2. Utvrđivanje zrelosti grožđa:

Berba grožđa se obavlja kada grožđe dostigne svoju tehnološku zrelost što podrazumijeva najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina. Postoje tri metode utvrđivanja zrelosti grožđa:

  • organoleptička
  • fizička
  • kemijska

Organoleptička metoda odnosi se na vanjski izgled i ukus grožđa. Neki od pokazatelja su lakše odvajanje bobica od peteljke, tamno smeđa boja sjemenki, prozirna pokožica bijelih sorti.

Fizička metoda služi za određivanje šećera u grožđu. Za ovu metodu se uglavnom upotrebljavaju širomjeri i refraktometri. Refraktometrom se u vinogradu određuje postotak sadržaja šećera, a širomjerom se mjeri gustoća grožđanog soka (šire).

Kemijska metoda služi za određivanje količine šećera i kiselina u grožđanom soku pomoću kemijskih postupaka te su za njega potrebni laboratorijski uvjeti.

3. Posebna pažnja obraća se na klimatske uvjete:

Berbe grožđa najbolje je obavljati po suhom vremenu i bez visokih temperatura. S berbom se počinje rano ujutro kada prestane rosa. Ako temperatura poraste, berba se prekida i nastavlja se poslijepodne kada uvjeti ponovno budu povoljni. Nakon berbe ne smije se predugo čekati s preradom, optimalno je od 2 do 4 sata.

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.