5 zdravstvenih prednosti koje možete ostvariti uz samo jednu čašu crnog vina na dan

“Opće je poznato da je crno vino dobro za zdravlje, ljepši izgled te opuštanje nakon stresnog dana. Kao i u svemu, umjerenost je najvažnija kod ispijanja vina u svrhu zdravlja. Donosimo vam pet glavnih zdravstvenih prednosti koje možete ostvariti uz samo jednu čašu crnog vina na dan.”

Snižava razinu kolesterola i potiče mršavljenje

U borbi protiv povišenog kolesterola najbolje pomaže promjena prehrane. Uz prehranu orijentiranu na voće, povrće i ribu preporuča se i jedna čaša crnog vina dnevno. Jedno istraživanje je pokazalo da crno vino kod zdravih osoba može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 9%.

Također, određene vrste grožđa sadrže elagičnu kiselinu koja sagorijeva masti, sprječava nastanak novih masnih stanica te smanjuje nakupljanje masnoća u jetri. Upravo zbog tih karakteristika, vino napravljeno od takvih vrsta grožđa pomaže u gubitku kilograma.

Dobro je za srce

Osim što snižavaju razinu kolesterola, antioksidansi u crnom vinu čine krvne žile fleksibilnim te smanjuju opasnost od stvaranja ugrušaka u arterijama. Za zdravlje srca kod žena i muškarac starijih od 65 godina preporuča se jedna čaša crnog vina dnevno, a mlađi muškarci mogu popiti i do dvije čaše.

Regulira razinu šećera u krvi te jača imunitet

Antioksidans resveratrol koji se nalazi u kori grožđa pomaže u reguliranju šećera u krvi tako što snižava razinu kolesterola i sistoličkog krvnog tlaka. Znanstvenici vjeruju da može potaknuti oslobađanje inzulina i povećati osjetljivost tijela na inzulin.

Drugi razni antioksidansi u crnom vinu mogu ojačati vaš imunitet i smanjiti mogućnost nastanka prehlade. Istraživanje na 4000 ljudi pokazalo je da oni koji popiju više od 14 čaša crnog vina u godini imaju 40 posto manje šansi da dobiju gripu. Stručnjaci vjeruju da crno vino može ubrzati liječenje infekcija i smanjiti razinu nastanka raznih upala i bolesti.

Smanjuje mogućnost oboljenja od raka

Osim u regulaciji šećera u krvi, antioksidans resveratrol uništava stanice koje imaju oštećen DNK te pomaže u sprječavanju širenja stanica raka. Elagična kiselina u vinu također sprječava nastanak kancerogenih stanica. Zbog toga se preporuča popiti čašu crnog vina barem 3-4 puta tjedno.

Pomaže u borbi sa znakovima starenja

Redovno ispijanje crnog vina kožu čini zdravijom i otpornijom na razna vanjska oštećenja. Razlog tome su također antioksidansi te vitamini i minerali koji se nalaze u vinu. Stručnjaci vjeruju da kontrolirano i umjereno ispijanje vina može osigurati najmanje 5 godina dužeg života.

Dolac.hr

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Dobrodošli na dolac.hr

Prije nego što nastavite pregledavati našu internet stranicu, moramo potvrditi da imate 18 ili više godina.